Techtalk: De voordelen van <br>lasertriangulatie

Techtalk: De voordelen van
lasertriangulatie

In de vorige blog hebben we alle technische eigenschappen van lasertriangulatie de revue laten passeren. We gebruiken lasertriangulatie als techniek bij de val-IT Smart. Lasertriangulatie heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere 3D technieken:

  • Het is gemakkelijk om grote oppervlakken met lasers te meten, de laser brengt geen beperkingen met zich mee wat betreft de grootte van het te meten product. Hetgeen waar rekening mee gehouden moet worden is de lengte van de lineaire as waarop het object of de scanner is gemonteerd;
  • Hogesnelheidscamera’s en industriële lasers zijn regulier koopgoed aan het worden, wat terug te zien is in de prijs. Het gebruik van lasers en camera’s wordt dus steeds betaalbaarder;
  • In theorie is het gemakkelijk om nauwkeurige en precieze point clouds te genereren, maar in de praktijk is dit sterk afhankelijk van materiaaleigenschappen. Lasertriangulatie kan hier goed mee omgaan;
  • Lasertriangulatie is qua wiskundige berekeningen niet zo ingewikkeld, wat wil zeggen dat je binnen korte tijd gemakkelijk grote point clouds kunt genereren. Dit zorgt ervoor dat een scan mét feedback over de resultaten binnen een halve minuut gegenereerd is;
  • Lasers hebben een lange levensduur en kunnen tot wel 8000 uur werken voor vervanging nodig is.

Concluderend brengt het gebruik van lasertriangulatie veel voordelen met zich mee. Natuurlijk zijn er, zoals bij elke techniek, ook een aantal gevoeligheden waar de ontwikkelaar rekening mee dient te houden. Bij senseIT hebben we manieren gevonden om de nadelen van lasertriangulatie te minimaliseren. Toch is het wel de moeite waard om ook de risico’s bij het gebruik van lasers te vermelden:

  • Het licht wat uit een laser komt is schadelijk voor het menselijk oog, daarom is het van belang om voorzorgmaatregelen te treffen, zoals het gebruik van een beveiligingsbril. Onze 3D-inspectiesystemen bevinden zich in een afgesloten cel en we hebben ervoor gezorgd dat de lasers enkel actief zijn wanneer niemand in de cel aanwezig is.
  • Laserlicht heeft een erg hoge intensiteit en is niet bruikbaar voor álle soorten materiaal. De meetapplicatie wordt daarom geoptimaliseerd voor één specifieke materiaalsoort. Het is dus niet haalbaar om producten van verschillende materialen om en om in dezelfde 3D inspectiecel te plaatsen.
  • Het is moeilijk om te anticiperen op ongewenste bewegingsbronnen vanuit de omgeving. 3D vision metingen zijn gevoelig voor trillingen, trillingen hebben namelijk impact op de nauwkeurigheid van de meetresultaten. Bij beweging kunt u bijvoorbeeld denken aan vibraties die in fabrieken veel voorkomen omdat er grote apparaten met hoog vermogen staan. Maar ook slijtage van de as waaraan de laser gemonteerd is kan leiden tot problemen in de metingen, de laser ervaart dan bijvoorbeeld schokjes tijdens het meten.
    We lossen dit op door enerzijds de behuizing van de val-IT Smart van zwaar staal te bouwen, welke op weinig plaatsen verbonden is met de vloer van de fabriekshal. Trillingen hebben op deze manier een minimaal effect op de metingen. De val-IT Smart heeft daarnaast een frame waarop alle essentiële onderdelen worden gemonteerd. De kleine hoeveelheid trillingen die wel doorkomt heeft zo op elk onderdeel evenveel effect.